Underjordiska aktiviteter

Välkomna på en annorlunda upplevelse i underjorden!

Underjordisk fossiljakt

Där Tykarpsgrottan finns idag fanns för 80 miljoner år sedan ett enormt krithav. Här simmade läskiga ödlor och fula fiskar, och det är resterna av dem som vi idag hittar som fossiler i det massiva kalkberget. Häng med på en rundtur i gruvan som avslutas med en spännande underjordisk utgrävning! Fynden stoppar du i en fyndpåse som du givetvis får ta med dig hem. Har du tur kanske du hittar en hajtand eller bläckfisk!

Familjevisning i kritahavet & underjordisk gruvpicknick

Här, tolv meter under jord, tittar vi närmare på och lär oss mer om det hav som fanns här för 80 miljoner år sedan. I det varma och grunda havet levde mängder med växter och djur som med tiden förvandlades till det fossilrika kalkberg som Tykarpsgrottan idag är en del av.

I gruvan kikar vi närmare på de fossiler som sitter fast i kalkstensväggarna, hukar oss i låga passager och kryper genom tunnlar. Vi pratar om fladdermöss, vilka sorter det finns och varför de trivs så bra i gruvan på vintern. 

Den spännande gruvturen avslutas med en mysig picknick i en av våra underjordiska salar. Här har vi lagt ut picknickfiltar, picknickkorgar och tänt mängder med levande ljus – mysigare än så här blir det inte!

Gruvorientering

12 meter under jord, i slingrande gångar och mörker är din uppgift att hitta alla utplacerade kontroller. Ditt lokalsinne kan du lämna ovan jord, här nere är det endast gruvkartan och lyktan som är till någon hjälp!

Vi börjar med en guidad visning och ni får en chans att lära känna gruvan lite närmare innan ni får prova på gruvorientering. Aktiviteten är spännande för barn och vuxna, och tempot anpassar man själv. Man väljer om man vill orientera en och en eller fler i ett litet sällskap.
Vi avslutar med en prisutdelning i Stora salen. Pris till alla deltagare!

Temavisning Fladdermöss

Fladdermöss är spännande och kanske något läskiga varelser. Förr i tiden ansågs de föra otur med sig och sågs som ett omen för olycka eller dödsfall. Idag vet vi lite mer om dessa fantastiska djur, en kunskap som vi gärna delar med oss av.

Sommarhalvåret och tidig höst är en hektiskt tid för fladdermössen, det är då de fyller på sina fettreserver inför vinterns dvala. I Tykarpsgrottan övervintrar 8 av Sveriges 19 arter, och under temavisningen berättar våra guider bland annat om de fladdermusarter som tar sin tillflykt till gruvan vintertid. Vi tittar närmare på hur de olika arterna skiljer sig från varandra och får lära oss hur fladdermössen lever.

Under visningen hålls en tipspromenad med kluriga fladdermusfrågor. Alla barn får en gåva efter guidningen.

Temavisning geologi & fossil

På Temavisning Geologi och Fossil reser vi tillbaka i tiden, till dinosauriernas skymning, i slutet av Kritaperioden för 80 miljoner år sedan. Över Skåne breder ett stort hav ut sig med massor av öar. På öarna lever små dvärgdinosaurier och i havet slåss jätteödlor mot varandra, som draklika mosasaurier och långhalsade plesiosaurier!

Följ med på en mycket spännande och lärorik tur, där ni får lär er hur man kan läsa kalkberget likt en bok, och förstå vad som hände här för 80 miljoner år sedan! Turen startar i Stora salen, där alla barn får måla och dekorera en gipsavgjutning av en riktig fossil! Givetvis får man ta med sig sin fossil hem efter turens slut

Bokningsvillkor

  • Avbokning meddelas senast 3 veckor innan besök. Vid avbokning senare än 3 veckor innan besök debiteras 50% av bokningens värde. Vid avbokning senare än 2 veckor innan besök debiteras 75% av bokningens värde. Vid avbokning senare än 1 vecka innan besök debiteras 100% av bokningens värde. Defintivt antal personer meddelas senast 1 vecka innan besök.

  • Företag, föreningar och kommunala skolor erbjuds faktura, minsta fakturavärde 500 kr, efter sedvanlig kreditprövning. Betalningsvillkor 30 dagar efter besök.Vid fakturering skall faktureringsadress och ev. referensnummer meddelas innan eller vid besöket. Detta är av särskild vikt för skolor där en kommun är fakturamottagare. Annars gäller kort- eller kontantbetalning vid besökstillfället.

  • För företag tillkommer mervärdeskatt.

  • Ledsagarbevis fodras alltid för en medföljande ledsagare. Ledsagarbeviset skall uppvisas vid biljettköp/ankomst. Ledsagarbevis utfärdas av företrädare för kommun, landsting eller liknande.

  • Bokning och bokningsbekräftelsen bekräftas via mail mellan beställare och Tykarpsgrottan AB.